Een dagje later dan normaal maar hier weer een Goochelmap met een locatie in Nederland, deze week de vraag: welk water is dit??

Dirk had het weer goed, het is Diependal.

Het vogelreservaat Diependal vormt een onderdeel van het natuurgebied Hijkerveld. Het voormalig vloeimeer van de aardappelmeelfabriek is door de jaren heen een trekpleister geweest voor stelt lopers. Na de sluiting van de fabriek is de afvoer van de eiwitrijk water gestopt en het aantal vogels kleiner geworden. Desondanks is er nog een groot aantal vogels dat hier broedt en verblijft. Alle soorten futen van Nederland zijn hier te spotten. In het hart van het reservaat is er een vogelkijkhut via een tunnel van 162 meter te bereiken is.

De geschiedenis van Diependal gaat niet zo ver in het verleden. Het is een product van de industriŽle revolutie. Het vogelreservaat Diependal werd gebruikt om het afvalwater van de aardappelfabriek schoon te maken voordat het het Oranjekanaal in ging. Het schoonmaakproces leverde een bijzondere situatie op. Het eiwitrijke afvalwater werd in Diependal geloosd, waar dan veel steltvogels kwamen foerageren. Het gebrek aan voedsel op de schrale heidevelden van het nabij gelegen natuurgebied Hijkerveld hebben ook hieraan bijgedragen. Diependal stond bekend als een stinkend vogelparadijs, door de stank van het afvalwater.

Helaas moest de fabriek sluiten en het schoonmaakproces stopte. Het aantal vogels nam af. Dit tot grote verontrusting van de vogelaars. Tegenwoordig wordt onder beheer van het Drents Landschap het vogelparadijs een handje geholpen. Door het rondpompen en regelen van het waterniveau. Op deze manier ontstaat er een ideale situatie voor verschillende vogels.

3 Reacties op “Goochelmap week 39, welk water is dit?”
 1. Dirk zegt:

  Na lang zoeken heb ik het toch gevonden, het is het Diependal en ligt in Drente in het natuurgebied Hijkerveld.

  Diependal bestaat uit het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje en een achttal vloeivelden. Het vloeimeer is een bedijkte laagte waarin vroeger proceswater uit de fabriek werd gepompt. Het functioneerde als bergingsbassin, waaruit het vervuilde water ter zuivering naar het vloeiveldencomplex kon uitstromen.

 2. Neo Xirtam zegt:

  Heel goed Dirk weer gevonden.

 3. Alma zegt:

  Het vloeimeer is zeker niet geheel omgeven door een dijk. Het landijs heeft hier indertijd veel wallen opgestuwd.

 4.  
Plaats een reactie

*


(C) stomverbaasd.com 2006 - 2013

%d bloggers like this: