A New Hope

Ingezonden stuk door Tinus

De economische afgrond staart je aan vanuit de media en wat doe je dan? Je hebt in elk geval twee opties: je voorbereiden op het ergste of hopen op de uitvinding die ons aan de rand van de afgrond de weg weer op slingert. Je voorbereiden op het ergste met zoveel mensen om je heen als in Nederland, lijkt onbegonnen werk en ik ben dan ook niet veel verder gekomen dan een kleine voorbereiding: eten in huis, een waterfilter en de mogelijkheid om te koken. Vrolijk word ik er niet van en van het nieuws ook al niet, totdat de volgende 7 letters op mijn scherm verschenen: Ni-H LENR.

Ni-H LENR blijkt de nieuwe term voor ďkoude kernfusieĒ en dat gaf me op zich geen warme gevoelens. Andrea Rossi zegt het echter voor elkaar te hebben (wat wel aardig is), maar aardiger is dat hij claimt er per 1 oktober a.s. een commercieel product op de markt zegt te hebben: een 1 MW fusie-energiecentrale met behulp van zijn gepatenteerde vinding: de ECat.

Dromen
Stel dat je energie kan produceren tegen een tiende van de huidige kosten, zonder afval, en met een oneindige bron van goedkope materialen? Weg problemen! De mensheid zou een nieuw tijdperk in kunnen gaan en het tij van verspilling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen kunnen keren. Met goedkope, schone energie kun je het je zelfs veroorloven om te dromen.

Technische details
De technische details zijn schaars als het om de essentie gaat. Wat er bekend is, is dat het proces plaats vindt bij milde omstandigheden en dat nikkel en waterstof met behulp van een magische component fuseren tot koper waarbij een berg energie vrijkomt in de vorm van straling. Deze straling wordt omgezet in warmte die in de huidige experimenten wordt gebruikt om stoom op te wekken (en met stoom kun je natuurlijk ook elektrische energie opwekken). Het essentiŽle stuk is de katalysator die Ni en waterstof zo dicht bij elkaar brengt dat ze samen koper worden. Er wordt druk gegist naar een theoretische verklaring, maar belangrijker is dat Rossi overtuigd is en dat hij genoeg anderen overtuigd heeft om de sprong naar commercieel te kunnen wagen.

Handig
Eerst geld verdienen en dan de wereld maar uit laten zoeken hoe het precies werkt is geniaal. Waarom jaren verspillen met ruziŽn wanneer het over een paar maanden te koop is? Hoe de beste man het voor elkaar gaat krijgen om deze nieuwe technologie te certificeren is mij een raadsel, maar als dit echt werkt heb je vrienden genoeg om het te doen. Het bedrijf Defkalion Energy gaat het in elk geval doen en als eerste constructielocatie is Griekenland gekozen.

Soap
Alle ingrediŽnten aanwezig voor een soap die elke dag spannender wordt. Forums vullen zich met de argumenten van voor en tegenstanders en geruchten over wat die magische katalysator nu precies kan zijn. Rossi en consorten worden bekogeld met modder en met lof, een concurrent met vergelijkbare technologie is gestart, NASA is bezocht en er wordt gedroomd over de gevolgen van deze technologie. Ik sluit me daar waarschijnlijk te graag bij aan want ook ik wil bedrogen worden al is het maar omdat er verder weinig positiefs te melden valt.

Meer informatie: //ecatnews.com/

En voor kritisch tegengeluid: //www.newenergytimes.com/

Geef een reactie