Amerikaanse overheid: Grootste deel gelekte olie BP verwijderd

Miami, 5 aug. Driekwart van de olie die de afgelopen maanden is vrijgekomen bij de ramp in de Golf van Mexico is inmiddels op natuurlijke wijze verdund en afgebroken, opgelost door de controversiële toepassing van chemicaliën, of opgeruimd. Dat heeft de Amerikaanse overheid gisteren bekendgemaakt, op dezelfde dag dat oliebedrijf BP een succesvolle poging deed het lek voorgoed af te dichten.

Volgens wetenschappers van de National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA) is de „overgrote meerderheid” van de bijna 5 miljoen vaten gelekte olie verdampt of „verbrand, van het wateroppervlak geveegd, opgevangen bij de bron, of verdund.”

Ondanks de verdwijning van aanzienlijke hoeveelheden gelekte olie, drijft nog steeds een kwart van de gelekte olie in het water. Dat is zes keer zoveel als vrijkwam bij de olieramp met de Exxon Valdez in Alaska in 1989.

President Obama zegt dat voor dit stadium van de olieramp „eindelijk het einde in zicht begint te komen”. De gouverneur van Alabama, Bob Riley, probeerde het optimisme dat volgde op BP’s technische welslagen te temperen. „Alleen maar omdat er geen olie meer de Golf instroomt betekent niet dat deze ramp voorbij is. Er is nog een lange weg te gaan.”

De NOAA krijgt al sinds het begin van de ramp in april kritiek omdat schattingen van de omvang van de ramp bij herhaling te rooskleurig bleken. Uiteindelijk schakelde Obama wetenschappers van buiten in om het werk van de overheidsdienst over te nemen.

De dienst benadrukt bezorgd te blijven over zowel de reeds veroorzaakte als de mogelijk nog komende milieuschade. „Ik denk dat we de volledige invloed van dit olielek op het ecosysteem en de omwonenden van de Golf nog niet kennen”, zegt Jane Lubchenco, het hoofd van de milieudienst NOAA.

Sommige inwoners en overheden in de staten aan de Golf, van Texas tot Florida, zijn sceptisch over de positieve cijfers over de opgeruimde olie. Ze vervolgden ook gisteren hun schoonmaakwerkzaamheden van circa 900 kilometer aan kustlijn. Sinds zondag is op stranden en in moerassen nog 36.000 ton aan olie gerelateerd afval verzameld.

Volgens het rapport van gisteren is ongeveer een kwart van de olie verdampt of in het warme zeewater opgelost. Een zesde zou op natuurlijke wijze onder water zijn opgelost als gevolg van de snelheid waarmee het uit het lek op de zeebodem spoot. Nog eens 8 procent is verdwenen door het gebruik van oplosmiddelen, die bij deze ramp voor het eerst ook onder waterzijn toegediend, 5 procent is op de zeespiegel verbrand en 3 procent is van het water afgeschraapt.

Bron: NRC

Opmerking Stomverbaasd
Er wordt weinig gerept over de slachtoffers die gevallen zijn bij het opruimen van de olie. Verder zijn er verhalen en filmpjes op internet te vinden die laten zien dat olie besmeurde stranden ‘s nachts van een nieuwe laag zand worden voorzien zodat het lijkt dat deze stranden weer schoon zijn. De oceaan lijkt schoon, dit komt omdat Core-Exit de olie oplost in kleine druppeltjes, echter het creëert wel grote zgn. “dead zones”, gedeelte in de oceaan waar, door olie en chemicaliën, totaal geen leven meer mogelijk is. Er is een en al bedrog in het spel maar gelukkig worden de mensen in het kustgebied steeds wakkerder en onderzoeken zelf wat er precies waar is en gaan niet zomaar uit van wat de mainstream media schrijven.

Zie ook:

More BP tomfoolery. Covering up the oil on the beaches with dumped sand
News 5 Investigates: Testing The Water

NEW underwater video of oil slick, Man o’ War and fish filmed 24 miles off Louisiana

Onthuld: BP ‘bestrijdt’ olie al drie weken met gevaarlijk gif uit puur winstbejag

Tests suggest oil dispersant washing up on Alabama beaches

Gulf spill impact will linger long after oil is gone: study

Scientists Find Evidence That Oil And Dispersant Mix Is Making Its Way Into The Foodchain

Geef een reactie