Bijensterfte eindelijk serieus genomen

BRUSSEL – Het landbouwgif imidacloprid en andere neonicotinoļden moeten in heel Europa in de ban. Dat bepleit de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement. De ban geldt als voorzorgsmaatregel tot onderzoek duidelijk maakt dat het gif veilig is voor bijenvolken, milieu en volksgezondheid.

Om genoemd gif is veel te doen. Overal ter wereld waarschuwen onderzoekers voor de relatie tussen het gebruik van het zenuwgif en de massale sterfte onder bijen en andere insecten. Sommige landen zoals Frankrijk en Italiė hebben het middel al verboden voor bepaalde gewassen in bepaalde streken.

Het gif wordt gebruikt om insecten te doden zoals engerlingen en emelten, larven van bepaalde kevers en van de langpootmug. Het doodt volgens insectendeskundige Henk Vlug echter ook natuurlijke vijanden zoals de dolkwesp.

Ook de bij heeft last van het gif. Veel wetenschappers zoals Vlug, prof.dr. Jeroen van der Sluijs (UU) en toxicoloog dr. Henk Tennekes zeggen dat er ’overduidelijke aanwijzingen’ zijn dat de wereldwijde jaarlijkse sterfte tot een kwart van de bijenvolken een gevolg is van het gebruik van neonicotinoļden in land- en tuinbouw. Het middel heeft een verlammend effect op het zenuwgestel. Insecten zijn vaak binnen een of twee dagen dood. Dat is de reden dat het gif ook in mierenlokdoosjes wordt gebruikt.

Zie ook: //www.stomverbaasd.com/category/wetenschap/bijensterfte/

Een reactie

  • Jan

    De EU neemt het wel serieus, maar onze staatssecretaris niet! Bleker heeft deze week Kamervragen over bijensterfte beantwoord. Er zijn geen gevolgen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
    Bleker wil wel “in overleg met de verschillende partijen kijken of het wenselijk is dat kwekers buren die bijen houden of bijen inzetten voor de bestuiving vooraf informeert over bespuitingen” (!). Deze middelen (op basis van imidacloprid, thiamethoxam en fipronil) mogen niet meer worden gespoten als bloemknoppen zichtbaar zijn en percelen moeten minimaal twee weken na de bespuiting vrij worden gehouden van bloeiend onkruid (!).
    Wat een ramp zijn dit soort mensen als bestuurder in Nederland…

Geef een reactie