Frank Wijn: De juiste bank kiezen? Onmogelijk!

Frank WijnDoor Frank Wijn

De benzineprijzen zijn flink gestegen de laatste jaren. Het is daarom financieel aantrekkelijk om op jouw dagelijkse route het benzinestation te zoeken met de laagste literprijs.

Je gaat op internet kijken, stelt jouw criteria in en zoekt de vijf laagste literprijzen van loodvrije benzine. Wanneer je bij het geselecteerde station dan tankt, verdien je vele euro’s per tankbeurt. Week in, week uit. Totdat er na vijf jaar iets vreemds gebeurt.

Tijdens jouw tankbeurt gaat de literprijs omhoog, verandert euro 95 in diesel en wordt er een maximum aantal liters ingevoerd van twintig! Kan dat zomaar? Ja, hoor. En vinden wij dat normaal? Yep, al jaren!

Bankkeuze

Stel. Je bent ondernemer, plant een investering en zoekt naar vreemd vermogen. Om tot de beste bankkeuze te komen, nodig je drie banken uit op gesprek. Goed voorbereid bespreek je jouw wensen, onderbouwt de plannen en vraagt iedere bank om een maatwerkofferte.

Na ontvangst van de offertes maak je er een grondige studie van om de voor- en nadelen per bank op een rij te zetten. De bank die het beste invulling geeft aan jouw wensen en mogelijkheden wordt de (nieuwe) financiële, strategische partner. Zo gaat dat.

Zo koos een van mijn klanten voor bank X, want naast de prijsstelling en de te stellen zekerheden waren zij gecharmeerd van de transparante tariefopbouw en de ruime mogelijkheden voor boetevrije aflossingen. Daarom werd de tienjarige, aflossingsvrije lening bij deze éne bank afgesloten. Kijk, vergelijk en kies!

Herzieningsmoment

Tijdens deze “tienjarige tankbeurt” brak er na vijf jaar een renteherzieningsmoment aan. Op dat moment ging niet alleen de literprijs omhoog, maar veranderde euro 95 in diesel en werd er een maximum aantal liters ingevoerd van twintig.

Lees: het rentepercentage steeg, de aflossingsvrije lening werd omgezet in een lineaire lening en het boetevrije aflossingspercentage werd verlaagd van 25 naar 5. Met daarbij nog de nieuwe, klantonvriendelijkere Algemene Voorwaarden, die gingen gelden vanaf de renteherzieningsdatum.

Klant: “Maar naast het rentepercentage zijn nu álle andere argumenten om 5 jaar geleden voor uw bank (als financieel, strategisch partner) te kiezen van de baan!”

Bank: “Tsja, 2014 hè? Nieuwe regels.”

Klant: “En als ik de rente niet vijf jaar, maar tien jaar had vastgezet in 2009? Was dan alles nu nog hetzelfde gebleven?”

Bank: “Ja, dan wél…………. Maar u hóeft het niet te accepteren, hoor! U mag ook gewoon naar een andere bank gaan. Probeert u in de huidige omstandigheden eerst maar eens binnen twee weken een andere bank te vinden en vergeet dan ook niet de negatieve marktwaarde van uw renteswap af te wikkelen, het betalingsverkeer om te leiden, wéér afsluitprovisie te betalen en opnieuw naar de notaris te gaan. Succes verder…”.

Logisch toch? Rij voorzichtig, tank regelmatig en denk aan uw bank!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1

Geplaatst met permissie van Frank Wijn

Geef een reactie