Dieren: De Gorilla

GorillaDe gorilla’s (Gorilla) behoren tot de tak Gorillini en vormen een geslacht van Afrikaanse mensapen met twee soorten. Het zijn de grootste nog levende apen.

Uiterlijk en levenswijze
De gorilla is een herbivoor die leeft in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Gorilla’s leven voornamelijk op de bosbodem. Het mannetje heeft een hoogte van tussen de 1,65 m en 1,75 m, en weegt tussen de de 140 en 165 kilo. Vrouwtjes wegen ongeveer de helft.

De gorilla is een bedreigde diersoort, voornamelijk doordat hij al lange tijd het slachtoffer is van stropers.

Soorten en ondersoorten
Traditioneel werden er drie ondersoorten van de gorilla onderscheiden, maar genetisch onderzoek heeft recentelijk een nieuwe indeling opgeleverd met twee soorten en in totaal vijf ondersoorten. Vroeger werden alle gorilla’s als ondersoorten van G. gorilla gezien. De Cross Rivergorilla en de Bwindigorilla werden niet als aparte ondersoorten gezien.

GorillaModerne verdeling
– Westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
– Ondersoort Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)
– Ondersoort Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli)
– Oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
– Ondersoort Berggorilla (Gorilla beringei beringei)
– Ondersoort Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
– Ondersoort Bwindigorilla (Gorilla beringei ssp.nov.)

Beroemde gorilla’s
SneeuwvlokjeEen van de beroemdste gorilla’s ter wereld was de albino genaamd Sneeuwvlokje.

Een andere, sinds kort bekende gorilla is Bokito. Hij wist tot twee keer toe uit te breken in een dierentuin. De laatste keer, vrijdag 18 mei 2007, sprong Bokito over de gracht in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Dit wordt zeer opmerkelijk genoemd, omdat gorilla’s bang zouden zijn voor water. Dat is in het geval van Bokito niet waar. Hij is een westelijke laaglandgorilla. Men vermoedt dat hij zich wilde wreken op een vrouw die hem, naar hij dacht, bedreigde. De vrouw werd zwaar gewond.
————————
Het wordt tijd dat dierentuinen ervoor gaan zorgen dat de mensapen, mensen achter het glas niet kunnen zien. De meeste mensen snappen de taal van mensapen niet. Bijvoorbeeld de gezichtsuitdruk van een lachende mens kan bij mensapen agressief over komen. Vooral als men bij het lachen de tanden laat zien. Dit is duidelijk te zien in het filmpje van Bokito. Bij deze dus een oproep aan alle dierentuinen een aanpassing door te voeren zodat de mensapen meer rust en dus minder stress te verduren krijgen.

Geef een reactie