Eindelijk een einde aan stierengevechten in CataloniŽ!

Utrecht/Barcelona, 28 juli 2010 Ė Het Catalaanse parlement nam vandaag een historische beslissing: net als 70% van de Spaanse bevolking wil men een einde aan het stierenvechten! Na jaren van lobbyen is het dierenbeschermers gelukt om de Noord-Spaanse deelstaat CataloniŽ officieel stierenvechtvrij te krijgen.

In april 2004 gaf de gemeenteraad van Barcelona al aan dat zij geen stierengevechten meer wil, op verzoek van de Spaanse organisatie ADDA in samenwerking met CAS International en WSPA. Een officieel verbod moest echter vanuit het Catalaanse parlement komen.

In december 2009 nam het parlement een burgerinitiatief aan van de Catalaanse dierenbeschermingsorganisatie PROU (Genoeg!): meer dan 180.000 Catalanen verzochten om een definitief einde aan het stierenleed in de Catalaanse arena’s. Steeds meer arena’s in CataloniŽ besloten al om geen stierengevechten meer te organiseren. Alleen in de arena van Barcelona – in handen van een particuliere eigenaar – vinden deze evenementen nog plaats.

Vandaag besloot het Catalaanse parlement dat het genoeg is: ook zij willen geen stierengevechten meer. Het officiŽle verbod op het stierenvechten in CataloniŽ zal hoogstwaarschijnlijk van kracht worden op 1 januari 2012.

CAS International voerde samen met PROU, ADDA, WSPA, Humane Society en andere organisaties campagne om een einde te maken aan het stierenvechten in CataloniŽ. De directeur van CAS International, Marius Kolff, was bij de stemming in het parlement aanwezig. Kolff:†”Het was ontzettend spannend, tot het laatste moment wisten wij niet wat de uitslag zou zijn. Maar na ongeveer een uur nagelbijten was het zover: 68 parlementsleden stemden vůůr een verbod! (55 tegen en 9 parlementariŽrs hebben niet gestemd). We zijn natuurlijk heel erg blij, want dit is een grote overwinning voor de stieren en paarden die in CataloniŽ werden gemarteld en gedood. CAS International gaat samen met haar zusterorganisaties door, net zolang tot dit dierenleed wereldwijd is afgeschaft!”.

Stierenvechtliefhebbers aanwezig bij het parlement in Barcelona zijn op dit moment erg kwaad: ze schelden dierenbeschermers uit en proberen hen aan te vallen. Alle Spaanse media zijn erbij en zij leggen dan ook vast wat de reacties van voor- en tegenstanders zijn.

In de aanloop naar de stemming roerde de stierenvechtindustrie zich ook flink: zij deden er alles aan om een verbod op het stierenvechten in CataloniŽ te voorkomen, uit angst dat het verbod zich als een inktvlek zou verspreiden over de rest van Spanje en de overige stierenvechtlanden. Al eerder stelden de Canarische Eilanden een verbod in op het stierenvechten. Nu is CataloniŽ de tweede Spaanse deelstaat die het stierenvechten verbiedt.

Tevens verklaarden tot nu toe 92 gemeenten in de stierenvechtlanden zich tot “Anti-Stierenvechtgemeente en Vriend van de Dieren”, op verzoek van lokale dierenbeschermingsorganisaties.

Bron: CAS International

Geef een reactie