Film: V for Vendetta (video)

Guy Fawkes, ook wel Guido Fawkes, (York, 13 april 1570 – Londen, 31 januari 1606) was een Engels militair. Hij is bekend geworden wegens zijn rol in de samenzwering om koning Jacobus I te vermoorden.

Fawkes werd geboren in York, waar hij gedoopt werd in de kerk van St. Michael-le-Belfry en waar hij naar school ging. Hij diende verschillende jaren als soldaat, waarbij hij ervaring met explosieven opdeed. Fawkes diende onder de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en hielp onder andere om Calais in te nemen (1596).

De aanslag tegen de protestantse koning Jacobus I werd in mei 1604 beraamd door de Engelse katholieken Robert Catesby, Thomas Percy, John Wright, Robert Keyes, Thomas Wintour en Robert Wintour. Fawkes, die over aanzienlijke militaire kennis en ervaring met explosieven beschikte, kwam al snel in aanraking met Catesby.

Op 5 november 1605 werd Fawkes in een kelder onder het Hogerhuis betrapt, met lonten, lucifers en buskruit in zijn bezit. Het complot staat daarom bekend als het Buskruitverraad. Fawkes en zes andere schuldigen werden opgepakt en wegens hoogverraad ter dood veroordeeld. Het complot was ontdekt door een katholieke Lord, een vriend van Fawkes, die een waarschuwingsbrief had ontvangen om niet naar het parlement te komen.

Fawkes werd veroordeeld tot ophanging en vierendeling. Toen Fawkes voor zijn executie werd gevraagd waarom hij de koning wilde vermoorden, zei hij dat hij alleen maar de bevelen van de toenmalige paus opvolgde, die de koning had geëxcommuniceerd. Dat Fawkes niet overal als schurk wordt beschouwd, blijkt uit het feit dat één van de Galápagoseilanden naar hem is genoemd: Isla Guy Fawkes, en een natuurpark in New South Wales: Nationaal park Guy Fawkes River

Elk jaar wordt op 5 november, ook wel bekend als Guy Fawkes day, in het Verenigd Koninkrijk het Buskruitverraad herdacht, zij het in de vorm van een kinderfeest, waarbij poppen van stro, die Guy Fawkes voorstellen, in brand worden gestoken en grote hoeveelheden vuurwerk worden afgestoken. Een van de tradities van het Britse parlement is, dat op die dag een inspectie in de kelders wordt gehouden om te zien of er niet weer een aanslag wordt beraamd.

De gebeurtenissen rond het Buskruitverraad vormen de basis voor het verhaal van de graphic novel ‘V for Vendetta’, waar in 2005 ook een Amerikaanse speelfilm V for Vendetta van is gemaakt.

V for Vendetta

De film gaat over V, gespeeld door Hugo Weaving, een geheimzinnige man met een Guy Fawkes-masker. Hij is een vrijheidsstrijder. De film begint dan ook met Guy Fawkes die probeert het Palace of Westminster op te blazen en met de tekst uit een lied van het “Buskruitverraad”. De hele film blijft V anoniem, iemand van het volk, zonder zelf als persoon bekend te zijn.

In de nabije toekomst wordt Groot-Brittannië geregeerd door een totalitaire regering onder leiding van de fascistische Norsefire-partij. Evey Hammond (Natalie Portman) is een jonge vrouw die werkzaam is bij het door de staat gerunde Britse Television Network en wordt van een poging tot verkrachting door de leden van de geheime politie gered door een persoon met een Guy Fawkes-masker die bekend staat als “V”.

Hij leidt haar naar een dak om de vernietiging van Old Bailey te zien. Norsefire probeert het incident als zogenaamde gecontroleerde sloop goed te praten, omdat het gebouw niet langer structureel gezond was, maar de volgende dag neemt V de staatstelevisie over en meldt dat het een leugen was.

Hij dringt er bij de mensen van Groot-Brittannië op aan om zich te verzetten tegen het onderdrukkende regime en hem over een jaar op 5 november te ontmoeten buiten het parlementsgebouw waarvan hij belooft het te zullen vernietigen.

V zegt in de film: “People shouldn’t be afraid of their government, the government should be afraid of its people.”

De film heeft een duidelijke antifascistische ondertoon: fascisme leidt tot racisme en de beperking van de vrije meningsuiting. Een goed voorbeeld hiervan is Deitrich: die heeft onder zijn huis een geheime kelder, gevuld met verboden kunstvoorwerpen als God save the queen, een kalligrafische koran en homo-erotische foto’s. Wanneer de Fingermen deze kelder ontdekken, wordt hij zonder pardon geëxecuteerd.

De film verwijst ook naar het heden: zo spreekt men tijdens een tv-programma op BTN van de USA… Ulcered Sphincter of Ass-erica. In dit programma zegt men dat de grote ramp de schuld is van de VS en hun oorlog tegen het terrorisme. In de film worden beelden getoond van terroristische aanslagen die in het verleden van de film gebeurd zijn. Zo zijn er beelden van een aanslag in een metrostation. Deze beelden zijn extra pijnlijk omdat deze scènes gefilmd zijn voor de echte aanslagen in Londen.

 

 

Geef een reactie