Gevaarlijke stoffen in de griepvaccins? De feiten en de fictie deel 2

vaccinatieDoor Daan de Wit

Geruststellende berichten in de reguliere media over het griepvaccin dat vandaag voor het eerst wordt verspreid. De berichtgeving resulteert erin dat veel mensen hun schouders ophalen en hun ogen gesloten houden, en niet alleen tijdens de prik. Maar er is een groot contrast met online publicaties over de Mexicaanse griep waar verontrusting de toon zet. Een toenemend aantal mensen wil weten hoe het precies zit, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Deel twee van een serie van DeepJournal over de feiten en de fictie bij de Mexicaanse griep.

‘Minister Klink heeft vanmorgen op de radio gezegd dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep veilig is. Afgelopen week kwamen er berichten dat er in het griepvaccin stoffen zouden zitten die niet gezond zijn, maar dat is volgens Klink niet waar: “Iets wat niet geregistreerd wordt, wat dus niet veilig is, komt niet op de markt.”‘

Thiomersal in het vaccin
Een van de namen die steeds terugkeert in de emails en artikelen van verontruste burgers is die van Ad van Rooij. Hij is Safety Manager bij Philips Medical Systems Nederland B.V. Op 24 oktober schrijft hij een brief [PDF] aan zijn directeur. Van Rooij heeft een langlopend arbeidsconflict met Philips en zet het met zijn brief verder onder druk. Met zijn brief eist hij dat dat Philips niet meewerkt aan het toedienen aan zijn medewerkers van het vaccin, omdat het de kwikverbinding Thiomersal (ook wel Thimerosal) bevat. Volgens Van Rooij is het een verboden middel in Nederland. Maar volgens de Cosmetica Richtlijn is Thiomersal toegestaan. Dat staat in dit document [PDF], gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Volgens Van Rooij echter gaat het hier om een Europees toetsingskader, geen wet. Hij stelt dat Thiomersal volgens de Nederlandse Bestrijdingsmiddelenwet is verboden.

Lees hier het complete artikel op deepjournal.com

Geef een reactie