Joris Luyendijk: Dit Kan Niet Waar Zijn (video)

Over de Bom in het Hart van onze Samenleving.

De financiŽle wereld blijkt geen ver-van-je-bed-show. De financiŽle wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem Ė met gevaar voor hun eigen baan Ė zien hoe de financiŽle wereld in elkaar zit.

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiŽle wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

Joris Luyendijk is journalist en schrijver. Tussen 1998 en 2003 woonde hij achtereenvolgens in Cairo, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Bekende boeken van hem zijn o.a. ĎEen goede man slaat soms zijn vrouwí (1998) en ĎHet zijn net mensení (2006). Joris Luyendijk woont sinds mei 2011 in Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhoudt over de financiŽle wereld in Londen:†//www.guardian.co.uk/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog

 

Geef een reactie