Nederland zwicht niet voor de FIFA

De Nederlandse regering heeft eisen die wereldvoetbalbond Fifa stelt aan landen die het WK voetbal willen organiseren afgewezen. De eisen gingen te ver.

Zo wilde de Fifa een tijdelijke opschorting van de arboregels en strafrechtelijke immuniteit voor medewerkers van de FIFA. Nederland heeft aangegeven hier niet mee akkoord te gaan, meldt NRC Handelsblad vrijdag op basis van stukken die de krant had opgevraagd.

Door de afwijzing van de eisen wordt de kans dat Nederland het WK voetbal binnensleept kleiner. De regering is zich daarvan bewust, maar heeft desondanks besloten er niet mee akkoord te gaan omdat ze in strijd zijn met nationale en Europese wetgeving. Nederland en BelgiŽ zijn in de race om het evenement in 2018 of 2022 te mogen organiseren. Ook BelgiŽ is overigens niet akkoord gegaan met de eisen.

Eerder werd bekend dat de FIFA de macht over de politie wilde overnemen. Maar ook deze eis werd door Nederland en BelgiŽ verworpen. Het nieuwe kabinet-Rutte/Verhagen heeft in het Regeerakkoord opgenomen dat de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens de evenementen, ‘en niet het IOC of de FIFA’.

Stomverbaasd
Wie denkt de FIFA wel dat ze zijn? Arboregels opzij zetten? Strafrechtelijke immuniteit? Macht over de politie? FIFA is een grote arrogante maffia kliek die denkt dat ze alles kunnen bepalen. Ik sta er van te kijken dat ex topvoetballers zoals Cruijff, van Basten en Gullit nog steeds met deze organisatie door ťťn deur kunnen. Tijd voor bezinning en algeheel boycot van de FIFA. Alle landen moeten hun poot stijf houden dan heeft de FIFA geen keus meer en moeten ze zich wel schikken. Ben benieuwd wat de reactie van Gullit en Been is.

Zie ook: WK 2018 Been en Gullit weten het beter

Een reactie

  • De wereldleiders vinden het allemaal prima, voetbaltoernooien leiden de bevolking af en kunnen de politieke leiders hun gang gaan. Brood en Spelen. De maatschappij heeft na 2000 jaar nog niets geleerd. Informeer jezelf, wees nieuwsgierig, leergierig en geen passief buiskijkertje……

Geef een reactie