Nieuwe wereld orde komt ter sprake in buitenhof (video)

De aanpak van de financiŽle sector staat nog steeds centraal. De druk op bankiers om hun excessief bonusbeleid op de schop te nemen neemt met de dag toe. Europese ministers van FinanciŽn pleiten met ingezonden brieven voor een radicaal ander systeem. De wereld lijkt in de ban van de bonus. Het beteugelen van de graaicultuur staat boven aan de internationale agenda. Maar lossen we hiermee de mondiale crisis op? Een brainstormsessie met Herman Wijffels, oud-topman bij de Wereldbank en Rick van der Ploeg, hoogleraar in Oxford over de echte crisis in de wereld.

Naar een nieuwe wereldorde

Herman Wijffels
Oud-topman Wereldbank
herman wijffelsDe aanpak van de financiŽle sector staat nog steeds centraal. De druk op bankiers om hun excessief bonusbeleid op de schop te nemen neemt met de dag toe. Europese ministers van FinanciŽn pleiten met ingezonden brieven voor een radicaal ander systeem. De wereld lijkt in de ban van de bonus. Het beteugelen van de graaicultuur staat boven aan de internationale agenda. Maar lossen we hiermee de mondiale crisis op? Een brainstormsessie met Herman Wijffels, oud-topman bij de Wereldbank en Rick van der Ploeg, hoogleraar in Oxford over de echte crisis in de wereld.

Herman Wijffels ( CDA) werd na een loopbaan in het bankwezen voorzitter van de SER. Na zijn studie economie werkte hij bij het Ministerie van Landbouw en Visserij en bij het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond waar hij algemeen secretaris was. Vanaf 1981 werkte Wijffels bij de Rabobank Nederland; vanaf 1986 tot 1999 als voorzitter van de Hoofddirectie. Vanuit zijn boerenachtergrond (zoon van een boer) is Herman Wijffels begaan met het behoud van het landschap; hij was voorzitter van Natuurmonumenten. Daarnaast vervult hij enkele commissariaten bij bedrijven en enkele lidmaatschappen van Raden van Toezicht.

Wijffels was lid van het Innovatieplatform, en op verzoek van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen gaf hij mede gestalte aan een naar hem vernoemde code voor goed bestuur voor goede doelen, die is gepubliceerd in juni 2005. In het voorjaar van 2007 was hij voorzitter van de commissie bij de Wereldbank die onderzoek deed naar de handelwijze van Paul Wolfowitz. Vanaf november 2006 was Wijffels Nederlandse bewindvoerder van de Wereldbank in Washington, als opvolger van Ad Melkert. In het voorjaar van 2007 was hij voorzitter van de commissie bij de Wereldbank die onderzoek deed naar de handelwijze van Paul Wolfowitz. Hij verliet per 1 november 2008 de Wereldbank en. Sinds april 2009 is Herman Wijffels co-voorzitter van Worldconnectors, een denktank die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld.

Rick van der Ploeg
Hoogleraar in Oxford en oud-staatssecretaris.
rick-van-der-ploegDe aanpak van de financiŽle sector staat nog steeds centraal. De druk op bankiers om hun excessief bonusbeleid op de schop te nemen neemt met de dag toe. Europese ministers van FinanciŽn pleiten met ingezonden brieven voor een radicaal ander systeem. De wereld lijkt in de ban van de bonus. Het beteugelen van de graaicultuur staat boven aan de internationale agenda. Maar lossen we hiermee de mondiale crisis op? Een brainstormsessie met Herman Wijffels, oud-topman bij de Wereldbank en Rick van der Ploeg, hoogleraar in Oxford over de echte crisis in de wereld.
Rick van der Ploeg (Rotterdam, 1956) studeerde na het behalen van het diploma Atheneum-B vanaf 1974 aan de Universiteit van Sussex (Bachelor of Science 1977). Vervolgens promoveerde hij op de economie aan het Kings College van de University of Cambridge (Ph.D. 1981). Van der Ploeg was van 1979 tot 1983 research officer bij de University of Cambridge en vervolgens tot 1988 lecturer aan de London School of Economics. Tevens was hij van 1985 tot 1991 research hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Brabant en aan het Europees Universitair Instituur te Florence. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar staathuishoudkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Ploeg was gasthoogleraar aan verscheidene buitenlandse universiteiten.

Van 17 mei 1994 tot 3 augustus 1998 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 augustus 1998 tot 22 juli 2002 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen belast met cultuur-, kunst- en mediabeleid en stelselherziening hoger onderwijs. In 1999 bracht Van der Ploeg de Nota Cultuurbeleid 2001-2004: ‘Cultuur als confrontatie’ uit. In 2000 bracht hij een wijziging van de Mediawet tot stand in verband met invoering van een vernieuwd concessiestelsel voor de landelijke publieke omroep. Na juli 2002 verdeelde Van der Ploeg, als econoom, zijn tijd tussen de universiteit van Munchen, de London School of Economics (LSE) en het Europees Universitair Instituut in Florence. Van der Ploeg is vanaf 2008 verbonden aan de Amsterdam School of Economics. En in 2007 werd hij ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Oxford.

Hieronder de aflevering, in het eerste gedeelte is een gesprek met Agnes kant van SP, Wil je meteen naar het gesprek over de Nieuwe Wereld Orde gaan dan naar tijdframe 22:11. Voor mij klinkt het allemaal positief, een Nieuwe Wereld Orde heeft een negatief imago maar hoeft niet per definitie altijd slecht te zijn….

Get Microsoft Silverlight

Bron: Buitenhof en uitzending gemist

3 comments

 • Flexer

  Een nieuwe wereld orde zou misschien voor de mens kunnen werken als er geen corruptie zo zijn, maar als je ook maar een greintje kennis hebt van wat er de afgelopen eeuw is gebeurt is het eigenlijk mogelijk de grootste bedreiging voor diegene die nog enigszins vrij zijn.
  Doe je eigen onderzoek @

  infowars.com
  wearechange.com
  wacholland.org

  Stop de NWO en hu illegale oorlogen !

 • @flexer
  Ik weet niet wat ik moet geloven, ik ben eigenlijk een politieke atheÔst. De links die jij noemt ken ik al jaren en heb ze ook gevolgd en hier, op stomverbaasd, ook vaak onder de aandacht gebracht. Soms denk ik dat het extremisten zijn en ook dat is gevaarlijk. Ik ben nog niet overtuigt, de toekomst zal het leren. Wat ik wel vind is dat het gros van de mensen afgestompte schapen zijn die de schaapsherder achterna lopen, ik ben een schaap dat de kudde heeft verlaten en eens verder kijkt dan zijn eigen kudde, ik sta open voor alles, je moet me alleen nog met de juiste argumenten kunnen overtuigen. Kom met feiten!!

 • nwoprotest

  De elite is juist verantwoordelijk voor het creeeren van crississen, oorlogen en corruptie.
  hoe sterker zij worder hoe minder ons inkomen waard is, hoe meer valse media berichten er zijn en hoe meer angst de samenleving kent.
  rockefeller en rothshilds, goldman sachs zijn moordlustige geldwolven, waar we beter geen zaken mee hadden kunnen doen.
  jammer genoeg is het niet de vraag of we een nieuwe wereld orde willen, het is er al. hoe kunnen we het stoppen.
  Ze hebben het zowiezo voor elkaar, met het hebben van de media geloven we nog dat een cavia de world trade centers (dus niet alleen de twintowers) naar beneden heeft gebracht.
  wetenschappers over de hele wereld erkennen het 911 rapport als onmogelijk.
  Ga maar na, door 911 hebben ze hun macht over het midden oosten weten te versterken, olie gejat.
  wereld wijt onrust veroorzaakt en de wet van het terrorisme gecreerd, waardoor ze jaren lang in o.a. europese bank gegevens konden neuzen. ons verplichten tot zeer prive aangelegen verplichting zoals vinger afdrukken, legitimatie plicht en spoedig ook volg chips in je paspoort.
  Het kapitalisme is een ziekte die de democratie heeft doen verwateren.

Geef een reactie