Nu komt de mainstream media pas: BP houdt informatie olielek achter

AMSTERDAM - Oliemaatschappij BP houdt informatie achter over de olieramp in de Golf van Mexico. Die beschuldiging uit Transocean, eigenaar van het olieboorplatform dat eind april zonk na een explosie.

In een brief aan kabinetsleden uit de regering van president Barack Obama en aan leden van het Amerikaans Congres schrijft Transocean dat BP verzuimt om ‘zelfs de meest basale gegevens’ over de explosie aan onderzoekers beschikbaar te stellen. De oliegigant zou daarmee willen voorkomen dat andere instanties eveneens een onderzoek in gaan stellen naar de grootste olieramp uit de geschiedenis.

BP ontkent de aantijgingen ten stelligste. In een reactie beschuldigt het bedrijf op haar beurt Transocean van het doen van ‘valse en misleidende aannames, bedoeld om de aandacht van haar verantwoordelijkheden af te leiden.’ Transocean was ten tijde van de explosie, waarbij elf medewerkers om het leven kwamen, verantwoordelijk voor de booruitrusting op het booreiland. Het bedrijf heeft 249 schadeclaims binnengekregen.

Oliepluim

Ondertussen melden wetenschappers die metingen doen in de Golf van Mexico dat een onderzeese oliepluim langzamer afbreekt dan aanvankelijk werd gedacht. De onzichtbare pluim drijft op een diepte van 1100 meter en werd ontdekt met behulp van meetapparatuur in een onderzeeër. De wolk van olie is 35- kilometer lang – ongeveer even groot als het eiland Ameland – en zo’n 200 meter dik.

Redactie Stomverbaasd: Dit is al weken bekend en op internet zijn hierover diverse bronnen te vinden.

Volgens de onderzoekers is de olie niet te zien; de pluim ziet eruit als helder water. Alleen de nauwkeurige meetinstrumenten konden de oliedeeltjes detecteren. Desondanks kan de oliepluim schadelijk zijn voor het diepzeeleven. Bovendien kan het materiaal jarenlang in zee blijven drijven voor het is opgelost.

Redactie Stomverbaasd: BP heeft met core-exit ervoor gezorgd dat het visueel lijkt alsof de olie is verdwenen, dit is dus duidelijk niet het geval.

Eerder deze maand meldden de onderzoekers van de Amerikaanse oceanografische dienst NOAA nog dat de milieuschade leek mee te vallen en dat de olie sneller leek op te lossen dan verwacht. Maar de huidige resultaten zijn volgens de onderzoekers het eerste sluitende bewijs voor de hoeveelheid oliedeeltjes diep onder het wateroppervlak. Omdat de deeltjes zo langzaam oplossen, kan het nog wel even duren voordat de gevolgen voor het milieu merkbaar worden. Het boek kan nog lang niet gesloten worden, concluderen de wetenschappers.

Redactie Stomverbaasd: NOAA – De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is in de Verenigde Staten de instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. Het is een agentschap van de federale overheid. Deze organisatie is duidelijk niet onafhankelijk.

Bron: de volkskrant

Zie ook:

Navy Chief Shocked By Amount Of Oil In Water
BP Olieramp: Groot gedeelte olie niet zichtbaar, zit onder het zand
Bp’s biggest cover up: We don’t even know which well we are looking at

Satelliet ziet nog olie genoeg!

Gulf oil spill: White House accused of spinning report
More BP tomfoolery. Covering up the oil on the beaches with dumped sand

News 5 Investigates: Testing The Water

NEW underwater video of oil slick, Man o’ War and fish filmed 24 miles off Louisiana

Onthuld: BP ‘bestrijdt’ olie al drie weken met gevaarlijk gif uit puur winstbejag

Tests suggest oil dispersant washing up on Alabama beaches

Gulf spill impact will linger long after oil is gone: study

Scientists Find Evidence That Oil And Dispersant Mix Is Making Its Way Into The Foodchain

Geef een reactie