Staat Marinaleda model voor een nieuwe economie ?

Het prachtig gelegen Andalusische dorp Marinaleda telt zo’n 2.735 inwoners en gaat door als een soort socialistisch utopia. In tegenstelling tot de rest van Spanje is er hier geen crisis, geen austeriteit, geen budgetproblemen, weinig onvrede en weinig werkloosheid. De maandlasten zijn er laag en verder zijn er ook geen bankiers, geen politie en geen criminaliteit.

De sleutel tot het succes is de 1.200 hectaren land, gelegen aan de rand van de dorpskom. ‘Dit land is van alle werkloze arbeiders van Marinaleda’ staat er op de muur van de boerderij bij de ingang van het landgoed. Vijfentwintig jaar geleden was het dorp straatarm. Meer dan 60% van de inwoners was werkloos en honger lijden was eerder regel dan uitzondering. Onder leiding van de nieuwe burgemeester Juan Manuel SŠnchez Gordillo begonnen de inwoners een strijd om de rechten op het landgoed, dat toehoorde aan een adellijke grootgrondbezitter. In 1991, na een uitputtend gevecht dat 12 jaar in beslag nam, werd de grond verworven en werd er een landbouwcoŲperatie opgericht. Een aantal jaren later kwam er ook een fabriek om de geoogste producten te verwerken.

SŠnchez Gordillo (67) is zeer populair en voert een beleid dat nauw aansluit bij het ideeŽngoed van zijn grote voorbeeld Che Guevara, een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerillaleider. Volgens die inzichten staat de bevolking centraal en spelen organisaties en instellingen slechts een dienende rol.

Vooral na de financiŽle crisis van 2008 is Marinaleda in de belangstelling gekomen. Gordillo, bijgenaamd ‘De Spaanse Robin Hood’, organiseerde en voerde voedselovervallen uit op supermarkten om vervolgens zijn buit aan een lokale voedselbank te schenken. “Er zijn veel gezinnen die gewoon geen geld hebben om eten te kopen”, stelde hij. “In de 21ste eeuw is dit een grote schande. Voedsel is een recht, niet iets waarmee je speculeert.”†En :“Hoe kan het dat we de banken die de crisis veroorzaakt hebben 250 miljard Ä geven, terwijl we bezuinigen op plekken die vooral de armen en werkenden treffen ?”

Lees hier het gehele artikel

Geef een reactie