Stomverbaasd: Orang Pendek

Orang PendekVandaag zag ik een documentaire op National Geographic over de Orang Pendek. Weer een verbazing wekkend verhaal over een mysterieus aap wezen. Ik besloot maar weer eens te gaan speuren naar dit wezen op internet. Hieronder het resultaat:

Orang Pendek
De Orang Pendek (vergelijkbaar met het Bigfoot fenomeen) is een mysterieus wezen dat zou leven op het eiland Sumatra. Het zou gaan om een aapachtig dier, klein van formaat (1 meter) en met kenmerken van een mens (geen staart en lopend op twee benen).

Orang Pendek (sedapa of segoegoe) betekent vrij vertaald “kort mens”.
Ofschoon niemand nog een foto van het dier heeft kunnen nemen is de lokale bevolking overtuigd van zijn bestaan. Verschillende ooggetuigen hebben een verklaring afgelegd die allemaal overeenkwamen. De Orang Pendek zou in de bergen van West Sumatra leven.

Geschiedenis:
De geschiedenis van de Orang Pendek is terug te leiden naar het jaar 1295. Het jaar dat Marco Polo het eiland bezocht. Vanaf 1910 begon het aantal meldingen toe te nemen. Een Nederlander, genaamd van Herwaarden, spotte een Orang Pendek in 1923. Van Herwaarden bracht veel tijd door in het bos om wilde zwijnen op te sporen. Ondanks vele sporen in de modder had hij weinig geluk. Op een dag, toen hij opnieuw op zwijnen jacht was, zag hij vanuit zijn ooghoeken een klein behaard wezen op een tak zitten. Hij herkende gelijk het dier waarover hij zoveel verhalen had gehoord. Toen hij echter in de boom wilde klimmen waarop het dier zat, vluchtte deze.

Vanaf dat moment raakte onderzoekers geïnteresseerd in het wezen. Zou het hier inderdaad om een onbekend dier kunnen gaan? Onderzoekers interviewde iedereen waarvan het verhaal aannemelijk was. Zij werden ook gevraagd om uit een aantal foto’s van apen, degenen te kiezen die het meest overeenkwam met het uiterlijk van de Orang Pendek. Opmerkelijk genoeg koos iedereen de foto waarop een zittende gorilla was afgebeeld.

Lees verder op www.loraco.nl

Geef een reactie