workshop: ‘The Antikythera Mechanism: Science and Innovation in the Ancient World’ (video)

Een internationaal gezelschap astronomen, wiskundigen en historici komt van 17-21 juni samen om zich te buigen over de betekenis van één van de meest intrigerende archeologische vondsten uit de Griekse Oudheid van de afgelopen eeuw: het Antikythera mechanisme. Dit apparaat wordt wel omschreven als de eerste analoge computer en bevat op elkaar afgestemde tandwielen die gezamenlijk een mechanische weergave van de toen bekende hemel vormen.

De workshop ‘The Antikythera Mechanism: Science and Innovation in the Ancient World’ wordt georganiseerd door onderzoekers uit Groningen en Leiden en vindt plaats bij het Lorentz Center in Leiden.

Antikythera
Het apparaat werd rond 1900 door sponsduikers gevonden op de bodem van de zee nabij het eilandje Antikythera, waar het schip dat het apparaat en andere rijkdommen vervoerde, rond 80 voor Christus was vergaan. Het apparaat lag vervolgens vele decennia lang opgeslagen in een Atheense loods totdat wetenschapshistoricus Derek de Solla Price met behulp van röntgenfoto’s de ongekende vernuftigheid van het tandwielenmechanisme aantoonde: het raadsel van de geavanceerde technologie achter het apparaat was geboren.

Zie: Engineersonline.nl

Zie overige berichten over Antikythera mechanism

Geef een reactie